به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهرکرد، روز دوشنبه 8 مردادماه 1403، همایش ملی فرهنگ، ادبیات و هنر آیینی با تأکید بر گستره چهارمحال و بختیاری به همت پژوهشکده بختیاری شناسی دانشگاه شهرکرد با حضور دکتر یاسر پیرعلی رییس دانشگاه شهرکرد، حجتالاسلام مالک حسنی مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در دانشگاه، دکتر علی عابدی رییس دانشگاه قرآن و عترت اصفهان، مهدی طهماسبی رییس گروه فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری و جمعی از مدیران در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.
دکتر یاسر پیرعلی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان همایش، گفت: مباحث فرهنگی از دغدغههای مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) است و پژوهشکده بختیارشناسی دانشکده ادبیات دانشگاه شهرکرد در این زمینه اقدامات زیادی انجام داده است.
رییس دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه کشور ایران قدمت تاریخی و فرهنگی زیادی دارد، افزود: استان چهارمحال و بختیاری نگین کشور ایران است که دارای آثار تاریخی کهن بسیاری است ولی فرهنگ است که مردم را به هم گرهزده و در این استان با وجود گویشها و لهجههای گوناگون نهتنها مشکلی ایجاد نشده بلکه وحدتبین مردم بیشتر شده و از انقلاب تاکنون این فرهنگ باعث هم سویی و همگرایی در کل کشور و بهویژه دفاع مقدس شده است، این نکته بسیار مهم و مثبتی است.
دکتر یاسر پیرعلی تاکید کرد : انتقال مبانی فرهنگ به مردم باید در عمل اتفاق بیفتد و با موعظه و سخن امکانپذیر نیست همانطور که پیامبر اکرم (ص) یک هفته را با مردم زندگی میکردند و تنها یک خطبه در آخر هفته برای مردم داشتند یعنی مبانی و معارف دینی را با عمل و رفتار خودشان به امت انتقال میدادند و میآموختند.
رییس دانشگاه شهرکرد با اشاره به برنامهریزی برای راهاندازی تالار مشاهیر چهارمحالوبختیاری در این دانشگاه، گفت: بنا داریم در این تالار، هم آیینهای قدیمی استان و هم مفاخر و چهرههای استان و نیز مفاخر دانشگاه شهرکرد را معرفی کنیم .
دکتر یاسر پیرعلی در پایان ابراز امیدواری کرد که نتایج این همایشها برای مجموعه های فرهنگی و انتقال آن به نسل آینده، مفید باشد.
حجتالاسلام مالک حسنی نیز برگزاری این نوع همایشها رابرای ارتقای مفاهیم و سرمایههای فرهنگی و اجتماعی و انتقال سرگذشت به آیندگان ضروری دانست و گفت: این مفاخر و مشاهیر سرمایههای معنوی ما هستند و ما نباید اجازه دهیم این سرمایههای فرهنگی و اجتماعی به فراموشی سپرده شوند.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) بر تهیه و نسب المانها، تندیسها و غیره با موضوع مفاخر و مشاهیر در سطح شهر تأکید کرد و گفت: معرفی و نمایش این مفاخر و مشاهیر به آیندگان و نسل جدید ضروری است تا الگو گیری کنند و برای ترقی انگیزه پیدا کنند.
دکتر مهدی طهماسبی نیز گفت:اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان مهمترین دستگاه تصمیمساز فرهنگی است و از رسالتهای آن، برگزاری بزرگداشتهای مشاهیر و مفاخر است.
رئیس گروه فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در ادامه افزود: استان چهارمحال و بختیاری، قدیمیترین مکتوبات را دارد و کاملترین مستندات رسمی از پیشینان در استان وجود دارد و شعرای استان به مضامین مذهبی پرداختهاند.
دکتر مهدی طهماسبی در ادامه به بیان شخصیت و آثار داراب رییسی پرداخت و گفت: این شخصیت برجسته تأثیر بسیار زیادی در ادبیات و فرهنگ استان داشته است و شعرگویی او همسو با اهداف و ارزشهای متعالی انقلاب اسلامی بوده و از نامآوران و چهرههای تأثیرگذار این عرصه در فضای ادبی بهشمار میرود.
دکتر جهانگیر صفری دبیر علمی همایش گفت: 50 مقاله به دبیرخانه همایش ارسالشده است که در دو بخش جایگاه ادبی داراب رییسی و مضامین و ادبیات پایداری بررسی خواهند شد.
دبیر علمی همایش ادامه داد: مستند سازی فرهنگ و ادبیات آیینی، بررسی علمی فرهنگ و ادبیات آیینی و آشنا کردن نسل نوجوان و جوان با فرهنگ و ادبیات آیینی از اهداف برگزاری همایش ملی «فرهنگ، ادبیات و هنر آیینی» است.
دکتر جهانگیر صفری، در خصوص محورهای همایش فرهنگ، ادبیات و هنر آیینی، بیان کرد: مطالعات سبکشناختی اعم از زبانی و بلاغی، ادبیات آیینی، مطالعات ادبیات آیینی بر اساس نظریههای معاصر، مطالعات بین متنی و تطبیقی ادبیات آیینی، مطالعات روایتشناسی ادبیات آیینی، مطالعات متنشناسی و نسخهپژوهشی از جمله محورهای این رویداد فرهنگی است.
در ادامه دکتر علی عابدی، رییس دانشگاه قرآن و عترت اصفهان با بیان اینکه اگر از همه مواهب برخوردار باشیم اما نامی از مفاخر نباشد ارزشی ندارد، به تشریح ادبیات کهن و همگرایی با ساحت دینی و معرفتی و قرآنی پرداخت.
تحلیلی جامعهشناختی بر ادبیات آیینی (با تأکید بر اشعار داراب رییسی)، همانندیهای تأثیرپذیری عمان سامانی از خطبه حضرت زینب (س)، بازتاب عناصر طبیعت در شعر داراب رییسی با تکیه بر گلبانگ بختیاری، واکاوی جرم شناختی ادبیات آیینی از چشمانداز کاربست در نظام عدالت کیفری، چگونگی گرایش داراب رییسی به شعر، قصیده تاریخگوی اسلام و بازتاب ستایش آیین و سنن بختیاری و گریز از زندگی مدرن در شعر داراب رییسی مقالات ارائهشده در این همایش بود.